fredag 6 maj 2011

Handikappalliansen i Nyköping

Handikappalliansen ligger i tegelhuset på Repslagaregatan 43 A i Nyköping. Där i bottenvåningen finns gemensamma lokaler och egna kontor för flera handikappföreningar. Det övergripande  namnet är Handikappalliansen. Byggnaden har längre tillbaka varit Fors fabriker och är belägen nära Nyköpingsån. Innan handikappföreningarna övertog lokalerna var det läkarmottagning på detta våningsplan.

Det är just nu 14 olika handikappföreningar, antalet varierar en aning, som har sina aktiviteter i lokalerna i Handikappalliansen. En del föreningar har egna kontor. Dessa är: Hlf, Hjärt- och Lungsjukas föreningen, Ö Sörmland. Nyköpingsortens Diabetesförening. HRF, Hörselskadades förening i Nyköping-Oxelösund. R, Reumatikerföreningen. SRF, Synskadades riksförbund Östra Sörmland. FUB,  Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. DHR, De Handikappades riksförbund. PaS, Lokalföreningen Parkinson Södra Sörmland, Länsföreningen Parkinson, Sörmland. NHR, Neurologiskt handikappade, Östra Sörmland.

Några mindre föreningar delar på kontorslokal. Dessa är IFSAP, Intresseföreningen för personer med schizofreni och andra psykoser. Attention, Nyköping. Psoriasisförbundet lokalavd. FMLS, Dyslexsiförbundet. ILCO, stomiopererade. RTP Personskadeförbundet.

Enstaka större föreningar har en person anställd. I lokalerna finns också ett större sammanträdesrum, som genom en vikdörr kan delas till två rum, ett mindre sammanträdesrum, två kök och tre toaletter, varav två av dem är handikapptoaletter. Om någon förening vill använda dessa sammanträdesrum behöver de boka dem i förväg, så att inte sammanträdeskrockar uppstår. Dessa rum är flitigt utnyttjade till bland annat medlemsmöten, årsmöten, styrelsemöten och befrämjande aktiviteter för de handikappade.

För att få det hela att fungera finns en allians med en styrelse som består av representanter från de flesta föreningar i lokalerna. Denna allians kallas Handikappalliansen och har ansvar för viktiga frågor både mellan föreningarna och utåt, till exempel att det hela fungerar angående städning, utrustning av kök, och ekonomi. Ett arbetsutskott gör förberedande arbete åt denna styrelse. Nyköpings kommun står för en del av hyran för lokalerna. Huset ägs av Klövern AB,Nyköping.

Inom Handikappalliansen finns också en samarbetskommitté med representanter från de flesta  handikappföreningar i lokalerna. Den diskuterar och förbereder inför möte med Kommunala Handikapprådet, KHR, angående saker som kan vara problem för de handikappade i kommunen. Till exempel är gatupratare ett problem för synskadade, dåliga eller obefintliga hörslingor i  lokaler, till exempel Culturum och Nyköpings teater är ett problem för hörselskadade. Denna vinters snömängd, och hur det varit plogat på gatorna, har varit ett problem för handikappade. Möten mellan samarbetskommittén och KHR sker fyra gånger per år.

Enl lag skulle kommunerna ha genomfört tillgänglighet för funktionshindrade vid utgången av år 2010. Detta är olika genomfört i olika kommuner. I Nyköping är det inte helt genomfört.

Handikappföreningarna arbetar för en drägligare tillvaro för de handikappade. Dessa föreningar har kontakter och träffar med bl a landstinget, för att försöka få tillstånd förbättringar. Som för de flesta föreningar är det svårt att få fler medlemmar i ovanstående föreningar. Medlemsantalet i handikappföreningarna är viktigt, då en stor förening har större möjlighet att påverka de handikappades situation.

Välkommen som medlem i  föreningarna. De flesta föreningar har inget krav på att du skall vara handikappad för att vara medlem. Du kan vara med i en förening för att stödja föreningen.

Anita Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar